Wikipedia je pravkar obrnil 15! Tukaj je nekaj dejstev, ki jih morate vedeti

V petek, 14. januarja 2016, je Wikipedia praznoval 15 let obstoja. Če še niste vedeli, Wikipedia je brezplačna enciklopedija, ki jo lahko uredi vsakdo - največji je. Družba je v sporočilu za javnost povedala naslednje:

Ta teden praznujemo ne le Wikipedijo, temveč rojstvo ideje: vsakdo lahko prispeva k svetovnemu znanju. Na svetovni ravni se bralci in uredniki združujejo za praznovanje, saj ima skoraj 150 dogodkov na šestih kontinentih. Od urejanja maratonov v Bangladešu in predavanj v Švici, do piknikov v Južni Afriki in konference v Mehiki, svet praznuje radost znanja.

Wikipedija in njena sestra Wikimedia projekti predstavljajo svetovni, vse večji vir in skupnost za brezplačno znanje.

  • Wikipedia se je začel januarja 2001 v angleščini, vendar se je kmalu razširil tudi na druge jezike - v prvem letu se je povečal na 18 jezikov. Danes je na voljo v skoraj 300 jezikih.
  • Prostovoljci stalno urejajo in izboljšujejo Wikipedijo. Vsako uro se v Wikipediji naredi približno 15.000 urejanj. Vsak dan se ustvari okoli 7.000 novih člankov.
  • Wikipedia je leta 2007 postal eden od prvih 10 spletnih mest na svetu, edina neprofitna spletna stran pa je blizu vrha.
  • Obstaja 11 drugih projektov brez znanj Wikimedije, ki imajo več kot 30 milijonov prosto licenciranih slik, kot tudi Wikislovar, Wikisource, Wikivoyage in drugo.
  • Skupnost Wikimedia podpira globalne projekte, ki širijo radost znanja. Wiki Loves Monuments, globalno fotografsko tekmovanje, ki se je začelo leta 2010 - je bilo največje foto-tekmovanje na svetu.
  • Prostovoljci po vsem svetu so zgradili na stotine partnerstev s galerijami, knjižnicami in muzeji, da so institucionalne zbirke širše dostopne. V projektih Wikimedije najdemo več kot 1, 5 milijona slik kulturnih del.
Prav tako se glasi: g. Mo je Nokia N9 unboxing

Oglejte si celotno sporočilo za javnost tukaj

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here