Pazite na lažne protivirusne programe v trgovinah z aplikacijami!

Pred nekaj tedni je prišlo do svetovnega napadalnega napada. Ta napad, poimenovan WannaCry, je po vsem svetu poškodoval več kot 200.000 računalnikov. Uveljavitelji napadov ransomware so izkoristili eksploatacijo, ki jo je NSA odkril in odkril hekerji, ki so usmerili zastarele sisteme Windows. Vendar pa nima nič opraviti z mobilnimi napravami. To ni preprečilo drugim razvijalcem, da bi ustvarili zaščitne aplikacije WannaCry za pametne telefone. Zdaj, podjetje cybersecurity podjetje RiskIQ je ugotovilo, da je nekaj teh lažnih protivirusnih programov napolnilo z zlonamerno programsko opremo.

RiskIQ je odkril sedem različnih aplikacij, povezanih z WannaCry v trgovini Google Play Store, in dva v App Store Apple, ki sta zahtevali pretirana dovoljenja. Ti so vsebovali dovoljenja za stvari, na primer poznavanje vklopnega gesla telefona. Kot rezultat, je ena od teh aplikacij črkovala s standardi RiskIQ. Drugi raziskovalci so na trgu našli več sto ponarejenih protivirusnih programov, napolnjenih z adware, trojanskimi konji in različnimi drugimi viri zlonamerne programske opreme.

Raziskovalci so ugotovili, da je od 4, 292 aktivnih protivirusnih programov 525 sproži alarme za zlonamerno programsko opremo za RiskIQ. Od teh 525 ponarejenih protivirusnih programov je bilo 508 v trgovini Google Play. Tam so bili tretji trgovci z aplikacijami.

Eden od primerov mobilnih protivirusnih programov je aplikacija "Androids Antivirus", ki je bila najdena v trgovini z aplikacijami Mobiles24. Ta aplikacija je vsebovala pet različnih različic zlonamerne programske opreme, napisanih v kodo, z lažnimi opozorili, trojanci in napadi v operacijskem sistemu Android. bilo je preneseno več kot 3.500 krat.

Naprave iOS niso tako varne. Srednji objavi razvijalca aplikacije Johnny Lin je opisal, kako je odkril lažno aplikacijo iOS, imenovano »Mobile Protection: Clean & Security VPN«. Ta aplikacija je prišla do seznama najpogostejših 10 računov za prenašanje, preden je bila odstranjena iz trgovine z aplikacijami. Ta aplikacija bi skenirala seznam stikov vaše naprave in izjavila, da je vaš iPhone ogrožen, ker nima "varnega interneta". Po namestitvi bo vaš telefon prikazoval pop-up oglase za nekaj igre mehurček strelec in brezplačen protivirusni poskus, ki bi povzročil 99.99 $ na teden naročnino. To je samo absurdno.

Preberite tudi: LG X Power 3 specifikacije: 4500mAh baterija z QuickCharge 3.0

RiskIQ priporoča, da pred prenosom preberete vse svoje aplikacije. Preverite na primer rdeče zastavice, kot so slovnične napake. Antivirusna aplikacija, ki jo je opisal gospod Lin, je imela slogan, ki se glasi: "ANTI VIRUS: takoj uporabite poln pametnega protivirusnega programa".

Vir

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here