SMS je bil izsiljen na naročnike; WhatsApp ne bo reguliran

Očitno je strah pred WhatsAppom velika stvar med mobilnimi operaterji tu in tam. CCTV poroča, da nekateri Južnoafriški mobilni operaterji pozivajo vlado, da uredi storitve z vsebinami OTT, kot sta WhatsApp in Skype v državi. Na drugem mestu so operaterji grozili, da bodo v zadnjem času blokirali WhatsApp in podobne storitve. Tudi operaterji v Nigeriji so stokali o storitvah OTT, ki krajo prihodka od svojih SMS-ov, pa tudi glasu, storitvah.

Medtem ko se omrežja pritožujejo, da storitve OTT kradejo prihodke od njih, to ni povsem res. Storitve OTT uporabljajo podatke, za katere račune računajo. Grda resnica je, da je SMS že pretežen. SMS teče na presežnih zmogljivostih, ki jih ima omrežje, in uporablja infinitesimalno majhno količino podatkov, vendar se naročnikom zaračuna veliko obremenitev. Kaj sta storila WhatsApp, BBM in Skype, je raven igrišča, tarifno pametno. Ta drobna količina podatkov, ki jo uporablja osnovno besedilo WhatsApp, je bolj podobna uporabi SMS. Operaterji so s pomočjo SMS-a lahkotno porabili v tonah.

Pošiljanje SMS-a stane na mobilno omrežje poleg nič, vendar so naročniki izplačani za to. Operaterji lahko stojijo, se pritožujejo in želijo vse, kar jim je všeč, vendar smo prepričani, da bodo naročniki zmagali v tej bitki. WhatsApp in podobne storitve ne bodo urejene. Vsaj lahko upamo, da nobena vlada ne bo tako neumna, da bi se to zgodilo.

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here