Prenosljivost prenosne številke: kmalu bo kmalu?

Po Wikipediji prenosljivost prenosnih številk (MNP) omogoča uporabnikom, da obdržijo svoje številke mobilnih telefonov, kadar se želijo spremeniti iz enega mobilnega omrežja v drugega. Na primer, lahko ob prehodu na omrežje Etisalat ohranim svojo Glo številko - to pomeni, da bom klicala in pošiljala sporočila po tarifah Etisalata. Ko pokličem prijatelje in družino, se prikaže moja številka Glo.


Obstajajo dva načina, na katera se lahko izvaja MNP - bolj priljubljena metoda je, da se stranka obrne na novega operaterja (prejemnika), ki nato v imenu naročnika uredi stari operater (donator). Drugi, ki se trenutno izvaja v Združenem kraljestvu, omogoča naročniku, da stika s svojo staro mrežo (donatorjem), da pridobi kodo, ki jo nato da prejemniku. V MNP je vključenih več tehničnih vprašanj, vendar je najpomembnejše usmerjanje klicev in sporočil na mobilno številko, ko je bila prenesena. Splošno sprejeta sredstva so z uporabo centralne podatkovne zbirke (CDB) prenesenih številk. Po vsem svetu so časi prenosa različni od treh minut v Avstraliji do 2 ur v ZDA in trenutno 2 delovnih dni v Združenem kraljestvu. Storitev je bila v večini držav večinoma brezplačna, v nekaterih pa je privlačila tudi minimalno bremenitev. MNP v Nemčiji stane približno 30 evrov.

V Nigeriji je leta 2007 Nigerija prvič razpravljala o MNP, vendar je od takrat malo slišala. Nekateri razlogi za predlagano uvedbo so bili takrat, da bi prekinili monopol številke operaterjev, pomagali zmanjšati pritožbe glede slabe kakovosti storitev / izboljšali kakovost storitev in znižali tarife. Kot leta 2007 je bil podjetju Engr Ndukwe priznan, da bi potreboval samo en klic za selitev iz enega mobilnega omrežja v drugega. Navedeni so bili tudi drugi tehnični uradniki, ki so dejali, da bi storitev lahko naročnikom privabila "malo" stroške.

Preberite tudi: Dual SIM swagga - LG C310

Nedavno je v članku o NEXT-u, ki je bil 31. marec 2009, Engr Ndukwe določil maj 2009 kot datum za objavo časovnega razporeda za vzlet MNP. Glede načina izvajanja je dejal, da bo NCC delal z neodvisno družbo, ki bi bila odgovorna za naročnike, ki želijo ob prehodu omrežij ohraniti svoje številke mobilnih telefonov. Prav tako je razkril, da so bili operaterji na krovu in pripravljeni.

Vendar ni bilo omenjeno, kakšne so posledice za naročnika (če obstajajo). Poleg tega, kako dolgo bo trajalo, da izvede postopek prehoda (čas prenosa)? Prav tako, da preprečimo zlorabo sistema, kako pogosto lahko spremenite operaterje v kakšnem časovnem obdobju? Ali bo MNP omejen na GSM ali pa so vključena tudi omrežja CDMA?

Prednosti MNP so ogromne za vsak telekomunikacijski trg. To bo resnično ustvarilo ozračje za konkurenco. Operaterji lahko brez omejitev uvedejo boljše pakete za naročnike (v mejah, to je). Tudi novi udeleženci so bolje pozicionirani, da bi lahko bili konkurenčni, saj jih je mogoče oceniti s kakovostjo svojih storitev in izdelkov. Na dolgi rok, kupec, kot kralj, koristi najbolj povečane možnosti, zmožnost zadržati svojo številko mobilnega telefona, izboljšano storitev, nižje tarife. Na drugi strani pa bi lahko sistem zlorabili naročniki, ki se z najmanjšim možganom oddalji od operaterja do operaterja. Prav tako bi lahko prišlo do slabih praks od operaterjev, ki želijo zadržati svoje stranke za vsako ceno. To zahteva ustrezno ureditev s strani NCC in vzpostavitev ustreznih in ustreznih protokolov za postopek in rednih pregledov, da se zagotovi skladnost.

Prav tako se glasi: Ali je SecuPhone na poti od BlackBerry in Samsung?

Vse skupaj, nestrpno čakam na prihod MNP tukaj v Nigeriji. Mogoče, samo morda, bo to voditelj boljših stvari v telekomunikacijski industriji.

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here