MediaTek razkrije prvi svetovni 10-core procesor za naprave

MediaTek, popularno znani po izdelavi procesorjev, ki se nahajajo v proračunu, pametni telefoni naj bi spustili procesor, ki se imenuje Helio X20. MediaTek je trdil, da je "prvi mobilni procesor na svetu s trikulturno arhitekturo CPU" in ima 10-žil.

Arhitektura trikulturne CPU preprosto pomeni, da je 10 jeder razdeljenih v 3 oddelke (glej grafiko spodaj) ali grozdov, pri čemer je vsak grozd zasnovan za učinkovito obvladovanje različnih nalog. Prva skupina ima dve jeziki ARM Cortex-A72 (za ekstremne zmogljivosti deluje pri 2, 5 GHz), dva druga pa imajo štiri jedra ARM Cortex-A53 (ena je delovala pri 2 GHz za običajne naloge, druga pa na 1, 4 GHz za lažje procese ) vsakega.

Novi Helio X20 ima podporo za 32-milijonski slikovne pike, boljšo grafično obdelavo, 4k in 2k video posnetke ter boljšo 3D igralno zmogljivost. Prav tako podpira nove večpredstavnostne kodeke, kot so HEVC in VP9 HW, označena izboljšava starejšega Helio X10.

To se odraža v odgovoru MediaTek na Qualcommovo serijo Snapdragon 800, ki ga najdemo v večini vodilnih blagovnih znamk letošnjega leta, razen Galaxy S6 / Galaxy S6 Edge, ki uporablja homogene procesorje serije Exynos 7. Podjetje je potrdilo, da bo Helio X20 vzorčen do 3. četrtletja leta 2015, do konca leta pa se bo začel pojavljati v napravah.

Vir

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here