Ali res potrebujemo 4k ločljivost na mobilnih telefonih?

Če ste sledili najnovejšemu v mobilni tehnologiji, boste opazili splošen trend pri vsaki napovedi nove naprave. Vedno vidimo povečanje specifikacij: večje velikosti zaslona, ​​hitrejše (bolj učinkovite) procesorje, bogatejše zaslone in še veliko več. Naša razprava bi bila na zaslonih.

Proizvajalci telefonov vedno izboljšujejo svoje zaslone z vsakim novim vodilnim sistemom, ki se sprosti. V preteklih letih (za naše telefonske zaslone) smo videli udarce od 720p do 1080 do najnovejše, ki je ločljivost 4k. Zdaj veliko vprašanje je: Ali res potrebujemo 4k resolucije na telefonih?

4k ločljivost pomeni, da je zaslon približno 3840 x 2160 pikslov, ki je vsekakor pritrjen na 5, 5, 5-palčni zaslon. To pomeni, da so barve zelo živahne: tisto, kar vidite na telefonu, je tako ostro in jasno. Vsaka podrobnost, vsaka kroma, je predstavljena pred vami.

V zadnjem letu sem razpravljal o nekaterih vidikih stiskanja podatkov. Veliko raziskav sem izvedel in ena od mojih ugotovitev je bila, da je človeško oko občutljivo na barvne različice, ki jih potrebuje. V preprostejših pogojih vaše oko ne more razkriti razlike med 1080p in nič več, razen če ste gizmo iz druge planet ali vaši predniki so vam dal teleskopske oči.

Podobno kot na 4k zaslonu je 4k video snemanje. Problem s 4k video je ogromna velikost, ki jo zaseda. Ko smo imeli OnePlus One, smo posneli kratko 30 sekundno posnetek v 4k eesolution in bili so šokirani, da odkrijejo, da je datoteka približno 200 MB. Poglej iPhone 6, ki ima 4k snemanje zmogljivosti. Model 16 GB lahko traja samo v 32 minutah videa 4k, kar izključuje namestitev aplikacije.

Preberite tudi: TECNO Mobile, Phantom 5 in dicey igra percepcije

Serija Sony Xperia Z5 se je pred kratkim začela in bila je napovedana, da ima ločljivost 4k. Nenavadni ljudje, kot sem jaz, so ugotovili nekaj ribjega s to trditvijo in dokazali, da to ni povsem res. Glede na to je Sony izdal uradno izjavo:

Xperia Z5 Premium ima 4K prikaz z ločljivostjo 3840 × 2160 pik na osnovi standarda SID in omogoča vse video in slikovne vsebine, ki jih je mogoče uživati ​​v ločljivosti 4K. Vse druge vsebine so prikazane pri 1080P ali nižji ločljivosti, da bi optimizirali zmogljivost in vzdržljivost baterije za to napravo, tako da boste lahko uživali v ločljivosti 4K, ko jo najbolj potrebujete.

Če pogledamo vse stres in palavo, povezano s to 4k tehnologijo, se začnemo spraševati: "Zakaj se truditi?" Tudi pri prenosu na velike televizijske zaslone je 4k še vedno preveč oster. Ali lahko potem sklepamo, da je 4k zgolj trik ali tržna strategija?

Tvoje misli?

PS: To naj bi bilo včerajšnji teden. Duh je bil pripravljen, vendar je bilo telo šibko

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here