Bitka za mobilne operacijske sisteme

Symbian. Windows Mobile. Palm. Blackberry. OSX. Android. Maemo.

To so vsi mobilni operacijski sistemi (OS). Nekateri so bili okoli dlje kot drugi. Novi otroci na bloku so OSX in Android, ki imajo svoj dan. Medtem ko je Palm stara platforma, je celoten preoblikovalec, ki je bil izveden na operacijskem sistemu, pretvoril dosedanji datotečni vmesnik v nekaj kolka in up-to-dan, prav tako kot pri novih otrocih.

Symbian, najobičajnejši mobilni operacijski sistem na svetu, je preoblikoval tudi s S60 5. izdajo, vendar s precej elegantnim rezultatom kot Palm. Bil sem " Symbian Inside " v največjem možnem času mojega mobilnega življenja, že leta uporabljam naprave S80 (Nokia 9500), UIQ (P990, P1i) in S60 (E61, E61i, E90, E75).

Nisem skril svoj položaj, da Symbian, kot je to, trenutno potrebuje resno olajšanje njegovega uporabniškega vmesnika, da bi postal aktualen s trenutnimi motivi v industriji. Tudi ta položaj sem trdno držal. Toda zdi se, da obstajajo tisti, ki mislijo, da bo Symbian dejansko umrl. Resno dvomim. Vsaj ne prej.

Če je tisto, kar je Nokia povlekla na tablični računalnik N900, je vse, česar se je zgodilo, tisti, ki so prerokovali Symbianovo smrt zaradi tega, ker se zdi, da je nezmožnost Nokia, da izvaja neobvezen uporabniški vmesnik, lahko začne ponoviti. Nokia je pokazala, da so zmožni.

Upoštevati moramo, da so trenutni fancy uporabniški vmesniki zasnovani na dotik. Na žalost, razen če je v splošni smeri uporabnikov mobilnih telefonov prišlo do velikih sprememb, statistika do datuma kaže, da večina uporabnikov raje uporablja redne tipe telefonov s fizično tipkovnico. Na tem področju Nokia še vedno drži utrdbo.

Preberite tudi: Mobilna tehnologija in socialni mediji

Predlagam, da Symbian dolgo časa ostane prevladujoči mobilni operacijski sistem. Trenutni trendi kažejo, da bo Android hitro zasedel drugo mesto.

Ena od prednosti Symbian je, kaj bo Androidu pomagalo doseči ta podvig. Oba Symbian in Android licencata številni proizvajalci, od katerih nekateri dodajajo sloje storitev, funkcionalnost in uporabnost osnovnih operacijskih sistemov.

Že sedaj imamo več naprav Android iz HTC, Motorola in Samsung na terenu. Več je na poti od Acer, Sony Ericsson, LG in drugih.

Drugi operacijski sistemi so ponavadi enoproizvodi - iPhone, ki upravlja OSX, proizvaja samo Apple; Blackberry se proizvaja samo z RIM, in Palm naprave le Palm.

Edini drugi široko licencirani mobilni operacijski sistem je Windows Mobile. Pred kratkim začel Windows Mobile 6.5 je dobra nadgradnja, vendar pušča veliko želenega. Upamo, da bo verzija 7 prinesla ta častitljiv OS hitrost in nato vidimo, kako stvari gredo od tam.

Ena stvar, ki je neizbrisna, pa je, da so v mobilnem operacijskem polju napredni vznemirljivi časi. Ne glede na operacijski sistem, s katerim se ukvarjate, meseci in prihodnja leta obljubljajo veliko.

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here