Android je v četrtem četrtletju 2010 prehitela Symbian kot najbolj prodajano pametno platformo na svetu

Canalys je danes objavil svoje zadnje podatke o trgu pametnih telefonov na ravni države četrtega četrtletja 2010, ki so pokazali, da je Googlov Android postal vodilna platforma.

Pošiljke pametnih telefonov, ki temeljijo na Androidu, so dosegle 32, 9 milijona, medtem ko so naprave, ki imajo platformo Nokia Symbian, nekoliko prodrle na 31, 0 milijonov po vsem svetu. Toda Nokia je ohranila svoj položaj kot vodilni svetovni prodajalec pametnih telefonov, z 28-odstotnim deležem. V četrtem četrtletju je tudi svetovni trg pametnih telefonov še naprej rasel, pri čemer je bilo pošiljk 101, 2 milijona enot, ki predstavljajo medletno rast 89%. V zadnjem četrtletju so bile pošiljke za leto delno pod 300 milijonov enot, z letno stopnjo rasti 80% v letu 2009 (glej tabelo spodaj).

V četrtem četrtletju 2010 so količine Googlovih pametnih telefonov (Android, OMS in Tapas) na podlagi OS-ja ponovno spodbudile močne predstave številnih prodajalcev, predvsem LG, Samsung, Acer in HTC, katerih obseg na teh platformah se je povečal za 4, 127%, 1, 474 %, 709% in 371% letno. HTC in Samsung skupaj predstavljata skoraj 45% Googlovega operacijskega sistema.

Na regionalni ravni so Evropa, Bližnji vzhod in Afrika (EMEA) ostala največji trg, s pošiljkami v skupni vrednosti 38, 8 milijona in medletno stopnjo rasti 90%. Nokia je še naprej vodila v EMEA in Asia Pacific, leta 2010 pa je prevzela RIM v Latinski Ameriki, ki je v četrtem četrtletju leta 2010 dobavila več kot milijon več enot kot Nokia. Prodajalcu je zlasti pomagal priljubljenost svojih pametnih telefonov srednjega razreda, kot je njegova družina naprav Curve.

Vir: Canalys Press Release

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here