Amazon naredi primer za platforme brez DRM

Upravljanje digitalnih pravic (DRM) je vsaka tehnologija, ki zavira uporabo naprav ali digitalnih vsebin. V mobilnih napravah DRM pogosto pomeni, da lahko proizvajalec ali ponudnik storitev / vsebine na daljavo odloži, zapreti ali obriše kupljeno vsebino ali celo napravo, če verjame, da je uporabnik kršen. To omejevanje nadzora končnega uporabnika nad njegovo napravo in vsebino, ki jo naslovim v tem članku.

Linn in Amazon
Linn, uporabnica Gorilnika, je nenadoma ugotovila, da je njen račun zaprl Amazon, in jo je Kindle izbrisal čisto. Brez obvestila. Brez pojasnila. Vse, kar je kdaj kupila, ni več. Njena naprava ji je popolnoma neuporabna. Amazon pravi, da je njen račun "tesno povezan" z drugim računom, ki je bil blokiran, vendar ne bi pojasnil povezave ali ponudil več informacij. Linn živi na Norveškem, daleč stran od Amazonove jurisdikcije in popolnoma nemočen. Tukaj je povezava: Outlawed z Amazon DRM.

Yomi in Twitter
Moj trenutni profil s Twitterjem vam bo povedal, da sem se prijavil na Twitter v začetku lanskega leta. No; to ni res. Bil sem aktiven na Cvrkutati veliko prej pod ročico z mojimi lastnimi imeni. Nenadoma sem se znašel zaklenjen. Tako kot v primeru Linn sem s Twitterjem izmenjeval več sporočil, da bi poskušal rešiti to težavo. Isto sem bil stonewalled. Ko sem se naveličal plesa, sem preprosto hodil.

Šele v začetku lanskega leta me je poznanec prepričal, da se vrnem na Twitter. Twitter ni primer DRM. Tukaj sem preprosto pripovedal o svojih izkušnjah, da bi še bolj nakazoval, kako pogosto je enoprostornost ponudnikov storitev / vsebin. Uporabnik je popolnoma nemočen. Splet je zraven takih grozljivih zgodb, zato ti niso osamljeni primeri.

Prav tako se glasi: Mister Mo gre v Gano (za West Africa Telecom Summit 2014)

DRM platforme
Z platformami in storitvami DRM je uporabnik porabil denar na napravi in ​​na vsebino - vendar jih je mogoče na kratko vrgel in oropal svojih nakupov. Uporabniki platform DRM živijo pod iluzijo, da imajo svoje nakupe, ko v resnici ne. Vse, kar je kupljeno, ostane v lasti ponudnika storitev in je lahko umaknjeno na trenutek. Vse je šlo.

Amazon na primer ni edina platforma, ki temelji na DRM. Google in Apple sta zmožna oddaljeno brisanje naprav ali onemogočenje uporabniških računov v primerih kršitev DRM. Oboževalci Android nenehno napadajo oboževalcem iOS-a o tem, kako je "odprta" njihova platforma, ko je le iluzija odprtosti. Ob pritisku na gumb lahko Google obriše povprečno napravo Android. Nisem prepričan, koliko se drži Microsoft na napravah in vsebini sistema Windows Phone. Storitve v oblaku, kot sta DropBox in SugarSync, so tudi nadzorovane storitve. Vaš račun je mogoče zapreti in vsebina obrisati tako kot je to. Glasbene storitve, ki temeljijo na oblakih, kot je Spinlet, temeljijo na tehnologiji DRM in uporabnikom ne omogočajo nadzora nad kupljenimi datotekami. Ko odstranite aplikacijo iz naprave, vse glasbene datoteke niso več dostopne.

Nisem mogel dati bolje kot nekdo, ki se je odzval na ljudi, ki so govorili o problemu Amazon DRM na GigaOM:

Zveni, kot da ni druge izbire, vendar obstaja. Namesto tega podpirajte prodajalce brez DRM-a. Nič ni po sebi zmotno z ebooks. Super so. Ampak kot glasba in filmi, če podpirate model, ki ni v vašem najboljšem interesu, ne bodi presenečen, ko se zmešate. In ne jočeš, če ne dobiš najnovejših najboljših prodajalcev DRM-free. Če ne delate za spremembe, se ne bo zgodilo.

Platforme, ki niso DRM
Zgodba o branju Linn-a, spominjam se na enega od razlogov, zaradi katerih sem vztrajal pri lastništvu in uporabi pametnega telefona, ki ne zahteva, da uporabniški račun deluje in ga proizvajalec ne more izbrisati na daljavo. Lahko tudi naložim lastno vsebino - glasbo, videoposnetke, e-knjige - zunaj proizvajalčeve trgovine, kot želim.

Prav tako se glasi: vojne pametnih telefonov ne bodo zmagale s fotoaparati

Na vseh drugih področjih človeških dejavnosti svetovni prvaki posameznikove pravice do samoodločbe in vse, toda v tehnologiji pozdravljamo in sprejemamo Matrix. Svet je lahko v strahu pred temi sistemi 21. stoletja, ki si prizadevajo omejiti nadzor nad uporabniki, vendar jih jaz ne. Vedno bom zagovarjal platforme brez DRM-a in še posebej tiste, ki uporabnikom omogočajo nadzor nad njihovo vsebino.

Zgodovina Linn je Amazon, ki vam omogoča, da veste, zakaj ste bolje na platformi brez DRM-ja. Jaz, kupim Kindle? Morda za namene pregleda. Tisti, ki vas zanima uporaba enega kot vsakodnevnega voznika - še posebej tistih, ki ste zunaj svoje jurisdikcije - ste bili opozorjeni. Bolje, da bi porabili svoj denar za nekaj drugega.

Pustite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here